Startsida
Program
Kontakt
Styrelse
Programförklaring
Kaledarium
Länkar

Kammarmusik i Göteborg med omnejd - hösten 2014
Reservation för programändringar, feltryck etc.

Om du saknar någon konsert i listan eller hittar felaktigheter, meddela webmaster


Lördag 6 september kl. 17.00     Caroli kyrka, Borås
Similiterque in saecula. Eller kanske ad infinitum ad libitum? Genom åren har i Ny Musik spelats många stycken som - om än aldrig så korta - har evigheten som mål. Aldrig har dock en hel konsert ägnats åt enbart sådana verk. Men nu är det dags! Vissa av dem har framförts vid upprepade tillfällen, andra klingar för allra första gången.
Arr. Ny Musik

Söndag 14 september kl 18.00    Konserthuset, Stenhammarsalen
Klarinettkvintett med Fröst
En kammarmusikalisk godbit: Mozarts och Brahms klarinettkvintetter med Martin Fröst och musiker ur Göteborgs Symfoniker!
Arr. Göteborgs Symfoniker

Onsdag 17 september kl 12.15    Artisten
Stjärntecken och tystnad
Nya studenter på klassiska musikerutbildningen debuterar med musik i astrologins tecken med Karlheinz Stockhausens Tierkreis och John Cages udda verk 4'33 - med nästan fem minuters tystnad. Allt under ledning av slagverksläraren Daniel Berg.
Arr. Högskolan för scen och musik

Söndag 21 september kl 18.00     Dergården, Lerum
MalvaKvartetten
Malvakvartetten består av fyra unga damer. Kvartetten började spela som kvartett vid Musikhögskolan i Göteborg för Björn Sjögren. De blev utbytesstudenter vid Hochschule für Musik i Berlin och pendlade regelbundet mellan Göteborg och Berlin under studietiden. Genom att kvartetten var i final i "Ung och Lovande" spreds ryktet snabbt om deras fina spel, vilket resulterat i många konserter.
Arr. Kammarmusik i Lerum

Lördag 27 september     Släps kyrka
Kammarkonsert
Kammarkonsert med John Bauer Brass
Arr. Särö Musiksällskap

Tisdag 30 september kl. 19.00    Sjöströmsalen, Artisten
Sweet Plantain - gästspel från USA
Möt en mycket annorlunda stråkkvartett som doftar New York! Programmet blir en överraskning och kan innehålla såväl klassiska verk som latinska rytmer och improvisation. Eddie Venegas, violin, Joe Deninzon, violin, Orlando Wells, viola och Wayne Smith, cello. Konserten ges i samarbete med Internationell kammarmusik i Sverige som stöds av Statens Musikverk.
Arr. Göteborgs Kammarmusikförening

Lördag 4 och söndag 5 oktober kl 15    Artisten
Ljunggrenska tävlingen för unga musiker
Semifinal och final i Sveriges största tävling för unga begåvade musiker på det klassiska området. Vinnaren tar hem förstapriset på 100 000 kr
Arr. Högskolan för scen och musik

Fredag 10 oktober kl 20-24    Artisten
Kulturnatta
Kulturnatta är en av årets stora händelser på Artisten då studenterna bjuder alla göteborgare på en helkväll med musik och scenkonst av alla möjliga slag. Studenternas nyfikenhet står i centrum och då kan vad som helst hända.
Arr. Högskolan för scen och musik

Onsdag 15 till söndag 19 oktober    
Göteborg Art Sounds
Arr. GAS Festival

Torsdag 16 oktober kl. 19.00     Caroli församlingshem, Borås
Hölderlin och Braverman - musik för två pianon.
Ett av guldkornen i Christian Wolffs verklista är Braverman Music, ett stort anlagt verk som, liksom många andra, inte är "färdigt". Instrumentationen överlåts åt interpreterna. Mats Persson har gjort en formidabel version för sig och Kristine Scholz. Därtill bland annat Hölderlin Marginalia till en dikt av John Ashbery, skrivet för Persson, Scholz och Anna Lindal och med tonsättaren själv vid recitationsmikrofonen.
Arr. Ny Musik

Lördag 18 oktober kl. 16.00     Caroli församlingshem, Borås
Småsten och mosaik - här fogas sten till sten
Pebbles kan tyckas vara ett underligt namn på ett längre verk för violin och piano, men det speglar nog både tonsättarens anspråkslöshet och hans sätt att arbeta. Det gäller även Mosaic Trio som uppenbarligen satts ihop av mindre delar. Det skrevs år 2000 för Trio Tora - Tora Thorslund, trumpet, Anna Lindal, violin och Kristine Scholz, piano, och spelas nu bredvid ett pärlband av miniatyrer, så kallade Microexercises.
Arr. Ny Musik

Söndag 19 oktober kl. 14.00     Caroli församlingshem, Borås
Bröd och rosor - samtliga verk för violiner
Fem verk för soloviolin, bland dem Bread and Roses, tre duor och tre kvartetter. Där har ni Wolffs samlade produktion för enbart violin. Från Two Pieces for four violins från 1950 till Violin Duo for Petr från 2011. Anna Lindal spelar samtliga solostycken. De övriga framförs tillsammans med Staffan Larson, Eva Lindal och Tale Olsson.
Arr. Ny Musik

Söndag 19 oktober kl. 16.00     Caroli församlingshem, Borås
Alvin och Merce - exercis allena och i grupp
Vi har tidigare mött Christian Wolff som både piano- och melodikasolist. Så även denna gång. Men nu deltar han även i ensembleverk tillsammans med de musiker som framträtt under de tidigare konserterna. Bland verken finns hyllningar till Merce Cunningham, Merce Notes (Exercise 33), och Alvin Lucier, 70 (and more) for Alvin och For Alvin at 80, plus.
Arr. Ny Musik

Söndag 19 oktober kl 18.00    Konserthuset, Stora salen
Inspirerande kreativitetsexplosion
Gageego!, Göteborgsensemblen för nutida musik, möter Share Music Sweden i en kreativ och musikalisk process som kan sluta precis var som helst.
Arr. Göteborgs Symfoniker

Söndag 19 oktober kl 18.30     Dergården, Lerum
Göteborgs symfonikers brassband
Brassmusik har ju funnits sedan lång tid tillbaka i våra militärkårer. Likaså inom frikyrkorna framförallt då inom Frälsningsarmén. Göteborgs symfonikers brassband är en relativt nybildad grupp som består av 10 musiker alla arbetande i GSO. Vi får nöjet att höra hur ett symfoniskt brassband låter. De kommer att bjuda på en mycket skiftande repertoar. Konserten avslutar "Musikfesten i Lerum" ett tredagars arrangemang som anordnas av Jazz i Lerum.
Arr. Kammarmusik i Lerum

Tisdag 21 oktober kl. 19.00    Sjöströmsalen, Artisten
Ti amo! Amor - Musica - Orfeo
Tre världsturnerande barockmusiker sammanstrålar i ett ljuvligt italienskt program med musik av bl.a. Monteverdi, Uccellini, Vivaldi och Strozzi. Maria Keohane, sopran, Fredrik From, violin och Magnus Kjellson, cembalo.
Arr. Göteborgs Kammarmusikförening

Fredag 24 oktober kl 19    Artisten
Tack Einar Nielsen
Skolans slagverksensemble uppvaktar sin tidigare professor i slagverk, Einar Nielsen med en hyllningskonsert. Det är en lysande tillställning med slagverksrepertoar skriven av vår tids stora mästare.
Arr. Högskolan för scen och musik

Lördag 25 oktober     Släps kyrka
Kammarkonsert
Martin Malmgren, piano och Martin Vanberg, tenor. Musik av bl.a. Fauré, Sibelius och de Frumerie
Arr. Särö Musiksällskap

Söndag 2 november kl 18.00    Konserthuset, Stora salen
Toner från Dalarna
Dalarnas egen orkester och dirigenten Joachim Gustafsson hyllar 150-årige Richard Strauss med andra hornkonserten och finurliga Borgaren som adelsman. Wagners dopgåva Siegfriedidyll följer med på köpet.
Arr. Göteborgs Symfoniker

Söndag 9 november kl 14-17    Jonsereds herrgård
Kammarmusik med promenad på Jonsereds herrgård
En konsert på Jonsereds herrgård är en speciell upplevelse. Förutom den sköna promenaden i lantlig miljö gör närheten till musikerna och deras instrument tillställningen till en publikfavorit.
Arr. Högskolan för scen och musik

Söndag 16 november kl 18.00     Lerums kyrka
Jeanette Köhn, Olle Persson och Mats Bergström
Sopranen Jeanette Köhn är en mångsidig sångerska som varit solist med Radiokören, sjungit musikal på Oscarsteatern och spelat barockopera på Drottningholmsteater. Olle Persson baryton är en mycket efterfrågad sångare. Han har en mycket bred repertoar och har framträtt på nästan alla betydande scener i Norden. Gitarristen Mats Bergström anses av många som den kanske bästa gitarristen just nu i Sverige. Han utbildades vid Kungliga Musikhögskolan och vid Juilliard School of Music i New York.
Arr. Kammarmusik i Lerum

Tisdag 18 till fredag 21 november    Artisten
Kammarmusikfestival för alla åldrar!
Den första kursen i kammarmusik gavs på Högskolan för scen och musik för mer än 30 år sedan. Sedan dess har många studenter skolats och nu firas jubileet högtidligt med en festival där stjärnpianisten Simon Crawford-Phillips är speciellt inbjuden.
Tisdag 18 november kl 19, festivalinvigning
Onsdag 19 november kl 12.15, lunchkonsert
Torsdag 20 november kl 10, barnkonsert
Fredag 21 november kl 19, Jonsereds herrgård
Arr. Högskolan för scen och musik

Onsdag 19 november kl.19.00 - OBS dag!    Sjöströmsalen, Artisten
Pianoafton med Lucia Negro
Vi välkomnar en nestor bland våra svenska pianister! Vi får höra bl.a. sju svenska kompositörers versioner av Blinka lilla stjärna, en pianosonat av Laura Netzel och Debussys preludier.
Arr. Göteborgs Kammarmusikförening

Söndag 23 november kl 18.00    Konserthuset, Stenhammarsalen
En kväll med Joshua Bell
Om han så spelar med New York Philharmonic eller i Washingtons tunnelbana så sker det utan kompromisser. Violinisten Joshua Bells gyllene ton och häpnadsväckande nyansrikedom får här blomma ut i kammarmusik av bland annat Schubert, Grieg och Prokofjev med pianisten Alessio Bax.
Arr. Göteborgs Symfoniker

Lördag 29 november     Släps kyrka
Kammarkonsert
Emil Jonasson, klarinett och kvintett från Uppsala Kammarsolister
Arr. Särö Musiksällskap

Söndag 30 november kl. 16.00.     Göteborgsoperan Stora scenen, Lilla scenen och foajén.
Närkontakt
Gör oss sällskap när vi för en dag riktar särskild uppmärksamhet mot kammarmusikens sköna och intima värld! Tillsammans med Stefan Dohr och Ludwig Quandt från anrika Berlinfilharmonikerna framför GöteborgsOperans Orkester ett tiotal orkester- och kammarmusikstycken. Konserten på Stora scenen dirigeras av Stanley Dodds från Berlinfilharmonikerna. Initiativtagare är Henrik Schaefer, musikalisk ledare för GöteborgsOperans Orkester.
Arr. GöteborgsOperan

Fredag 5 december kl. 19.00 - OBS dag och lokal!    Pelarsalen, Frimurarlogen, Södra Hamngatan 31
Jubileumskonsert
Harro Ruisenaars, cello, firar tillsammans med Roland Pöntinen, piano, sin 50-åriga solistiska gärning med musik av bl.a. Beethoven, Schubert, Granados och Saint-Saëns.
Arr. Göteborgs Kammarmusikförening

Lördag 13 och söndag 14 december    Artisten
Ett hus fyllt av musik - Avslutningskonserter
Musik i massor och av alla slag fyller Artisten när musikerstudenterna avslutar sina studier med en sista konsert.
Arr. Högskolan för scen och musik